Επίλυση Τριγμού
Τα αίτια του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά φαίνεται πως παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες, η κούραση, ο κατεσταλμένος θυμός, οι υπερκινητικές διαταραχές και η επιθετική ή ανταγωνιστική προσωπικότητα . Κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής επίσκεψης ρουτίνας γίνεται έλεγχος για ενδείξεις τριγμού. Αν ο οδοντίατρος παρατηρήσει σημεία τριγμού μπορεί να σας ρωτήσει αν υπάρχει άγχος στη ζωή σας, για τη γενική κατάσταση της οδοντιατρικής σας υγείας και για τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε. Θα θέλει επίσης να γνωρίζει αν πίνετε τακτικά ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη, ιδιαίτερα το βράδυ. Για να εκτιμήσει την έκταση του προβλήματος, ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει το στόμα και το σαγόνι σας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης θα ελέγξει για ευαισθησία στους μυς της γνάθου και για τυχόν εμφανείς οδοντικές διαταραχές, όπως ένα σπασμένο ή χαμένο δόντι και κακή σύγκλειση των δοντιών. Εκτός από τον έλεγχο του δαγκώματος και την εξέταση των δοντιών σας ο οδοντίατρος θα ελέγξει το υποκείμενο οστό και το εσωτερικό από τα μάγουλα για βλάβες που έχουν προκληθεί από τον τριγμό. Μπορεί να πάρει ακτινογραφίες του στόματος και της γνάθου.
Στόχος της θεραπείας τριγμού είναι να προληφθεί η μόνιμη βλάβη στα δόντια και να μειωθεί ο πόνος που προκαλείται από το τρίξιμο. Η εκμάθηση να ξεκουράζετε τα δόντια, τη γλώσσα και τα χείλη σας σωστά μπορεί να σας βοηθήσουν να αλλάξετε συμπεριφορά και να ανακουφιστείτε από τον τριγμό. Αν ο τριγμός σας σχετίζεται με οδοντικά προβλήματα, ο οδοντίατρος μπορεί να τα αντιμετωπίσει με ορθοδοντικές συσκευές, για να διορθώσει τα μη ευθυγραμμισμένα δόντια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει επικαλύψεις ή στεφάνες, για να σχηματίσει ξανά τις επιφάνειες μάσησης των δοντιών σας. Τέλος, ενα μασελάκι ή κάποια οδοντική προστατευτική συσκευή μπορεί να βοηθήσει, αν ο τριγμός είναι τόσο σοβαρός.