Αισθητική Ορθοδοντική

Τα σιδεράκια είναι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται στο στόμα και παραμένουν εκεί για όσο χρονικό διάστημα κρίνει απαραίτητο ο ορθοδοντικός, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Αισθητική Ορθοδοντική

Title:

Description:

Αισθητική Ορθοδοντική

Τα σιδεράκια είναι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται στο στόμα και παραμένουν εκεί για όσο χρονικό διάστημα κρίνει απαραίτητο ο ορθοδοντικός, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τα σιδεράκια κολλούν πάνω στα δόντια, πιέζοντας και μετακινώντας τα με πολύ αργό ρυθμό στις σωστές τους θέσεις. Η χρήση τους ενδείκνυται όταν τα στραβά δόντια δημιουργούν προβλήματα είτε αισθητικά είτε λειτουργικά, η λανθασμένη θέση των δοντιών εμποδίζει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή γέφυρας, υπάρχει προχωρημένη περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις θέσεις των δοντιών και ,τέλος, τα μπροστινά δόντια προεξέχουν πολύ.

Αφού συζητήσετε με τον ορθοδοντικό σας τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, θα καταλήξετε από κοινού στην καλύτερη ορθοδοντική θεραπεία για εσάς και θα αποφασίσετε τι είδους ορθοδοντικό μηχανισμό θα βάλετε, δηλαδή ακίνητο ή κινητό.

Οι ακίνητοι μηχανισμοί αποτελούνται από μεταλλικά σιδεράκια και τα διαφανή σιδεράκια. Τα μεταλλικά σιδεράκια, τα οποία είναι τα «κλασικά» σιδεράκια, κολλούν στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται περισσότερο τα μικρότερα μεταλλικά σιδεράκια, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο και να καθαρίζονται πιο εύκολα. Στα μεταλλικά, επίσης, ανήκουν και τα γλωσσικά σιδεράκια, που κολλούν στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Τα διαφανή σιδεράκια αποτελούν την απάντηση της ορθοδοντικής στο αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν σε πολλούς τα μεταλλικά σιδεράκια. Επίσης, φαίνονται πολύ λιγότερο, κοστίζουν περισσότερο από τα κλασικά μεταλλικά και έχουν εξίσου καλό αποτέλεσμα.

Οι κινητοί μηχανισμοί δεν αναφέρονται σε σιδεράκια, αλλά σε διαφορετικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς, που οι περισσότεροι όμως τους ταυτίζουμε με τα σιδεράκια. Ένας κινητός μηχανισμός είναι τα μασελάκια, τα οποία τοποθετούνται κυρίως σε παιδιά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα παιδί ηλικίας 7-8 ετών, που δεν έχει ακόμη αλλάξει όλα του τα δόντια και ο ουρανίσκος του είναι πολύ στενός. Μία ακόμη μορφή κινητού μηχανισμού είναι οι διαφανείς νάρθηκες. Με βάση το εκμαγείο της οδοντοστοιχίας σας, δημιουργείται μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες με στόχο την επαναφορά των στραβών δοντιών στη σωστή τους θέση. Δηλαδή, μοιάζει με ένα πολύ λεπτό «μασελάκι» που αφαιρείται μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε απλά προβλήματα στραβών δοντιών και το κόστος τους είναι πολύ υψηλό.

Τέλος, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον ορθοδοντικό σας, ώστε να ελέγχει την πορεία σας και να ρυθμίζει τους μηχανισμούς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του στόματός σας.

 

© 2024 Anastasios Rammos, All Rights Reserved.

Powered By Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London