Νάρθηκες προστασίας για αθλητές

Οι προστατευτικοί νάρθηκες αποτελούν βασικό εξοπλισμό για τους αθλητές όλων των ηλικιών που λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές εκδηλώσεις ή δραστηριότητες.

Νάρθηκες προστασίας για αθλητές

Title:

Description:

Νάρθηκες προστασίας για αθλητές

Οι προστατευτικοί νάρθηκες αποτελούν βασικό εξοπλισμό για τους αθλητές όλων των ηλικιών που λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές εκδηλώσεις ή δραστηριότητες.

Η χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα παρέχει προστασία στα δόντια, χείλη, μάγουλα και στη γλώσσα από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι αθλητικοί στοματικοί νάρθηκες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

Προκατασκευασμένοι νάρθηκες (Stock type)
Προκατασκευασμένοι νάρθηκες από πλαστικό υλικό είναι οι πιο φθηνοί και πωλούνται στην ελεύθερη αγορά σε ένα μέγεθος για όλους τους αθλητές. Το μειωμένο πάχος τους δεν προστατεύει τα δόντια και τους γύρω ιστούς, από ενδεχόμενο χτύπημα. Οι νάρθηκες αυτοί επειδή δεν επιδέχονται προσαρμογή στο στόμα, δυσκολεύουν τον αθλητή στην ομιλία, την αναπνοή και την κατάποση, καθώς συγκρατούνται στη θέση τους μόνο με τη συνεχή σύγκλειση των δοντιών. Για αυτούς τους λόγους, ο αθλητής γρήγορα δυσανασχετεί. Οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες προσφέρουν τη μικρότερη δυνατή προστασία στην πρόληψη των οδοντικών τραυματισμών κατά την άθληση και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την ασφάλεια του αθλητή.

Μερικώς προσαρμοζόμενοι νάρθηκες (boil and bite/mouth-formed)
Οι νάρθηκες αυτοί είναι προκατασκευασμένοι από θερμοπλαστικό υλικό, σχετικά φθηνοί, με μέτρια δυνατότητα προσαρμογής και συγκράτησης στα δόντια και διατίθενται στην ελεύθερη αγορά. Ο τύπος αυτός νάρθηκα είναι ο ευρύτερα χρησιμοποιημένος και προσαρμόζεται από τους ίδιους τους αθλητές αφού πρώτα τον μαλακώσουν σε ζεστό νερό και εν συνεχεία τον τοποθετήσουν στο στόμα, πιέζοντάς τον με τα δόντια, τα δάκτυλα και τη γλώσσα, για να εφαρμόσει καλά. Κατά την προσπάθεια προσαρμογής του, ο νάρθηκας λεπτύνεται στη μασητική του επιφάνεια (μέχρι σε ποσοστό 99%) και μειώνεται δραματικά οι όποια προστασία προσέφερε αρχικά. Έτσι ο αθλητής, φορώντας τον, έχει μια ψευδή αίσθηση προστασίας. Ο τύπος αυτός νάρθηκα δεν διατηρεί τις διαστάσεις του, μετά από συχνή χρήση του. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, μακροπρόθεσμα, ο αθλητής να εκδηλώσει αρθρίτιδα στην κροταφογναθική άρθρωση. Η προβληματική συγκράτηση στο στόμα και το μειωμένο πάχος του νάρθηκα δεν προστατεύουν ικανοποιητικά τον αθλητή.

Εξατομικευμένοι νάρθηκες (Custom made)
Κατασκευάζονται από πολυμερές υλικό στο εργαστήριο, μετά από αποτύπωση των δοντιών και κατασκευή εκμαγείου στο Οδοντιατρείο. Η υπεροχή τους έναντι των άλλων τύπων αθλητικών ναρθήκων έχει αποδειχθεί σε πλήθος μελετών. Έχουν εξαιρετική συγκράτηση, υψηλού βαθμού αποδοχή από τον αθλητή και δίνουν τη δυνατότητα ομιλίας, αναπνοής και κατάποσης. Κοστίζουν περισσότερο από τους άλλους τύπους ναρθήκων γιατί μεσολαβεί η κατασκευή στο εργαστήριο, όμως το όφελος από την προστασία που προσφέρουν αυτοί οι νάρθηκες είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο γιατί το κόστος αποκατάστασης των συνεπειών ενός ενδεχόμενου τραυματισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, κατά την κατασκευή τους λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του αθλητή (μικτή οδοντοφυΐα, ορθοδοντική θεραπεία, ιδιαίτερη σύγκλειση), του αθλήματος (επιπλέον προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές του νάρθηκα) και οι επιθυμίες του αθλητή (επιλογή χρώματος του νάρθηκα, ενσωμάτωση του ονόματος του αθλητή). Η ομοιόμορφη αυξημένη πίεση που ασκεί το μηχάνημα θετικής πίεσης στο υλικό κατασκευής και η θερμότητα επιτρέπουν τη συγκόλληση των φύλλων πολυμερούς και άρα ικανοποιητικό πάχος, εγγυώνται μηδενική ελαστική μνήμη του υλικού και άρα διατήρηση της καλής εφαρμογής του νάρθηκα με τον καιρό και τελικά εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία.

Η πλειοψηφία των επαγγελματιών οδοντιάτρων συμφωνούν ότι οι προστατευτικοί νάρθηκες είναι πολύ σημαντικοί και ότι οι νάρθηκες του εμπορίου δεν παρέχουν αρκετή προστασία. Οι προστατευτικοί νάρθηκες που προμηθεύεται κανείς από ένα κατάστημα με είδη σπορ, χωρίς την εφαρμογή από ειδικό επαγγελματία, παρέχουν χαμηλή προστασία. Αυτοί συνήθως τοποθετούνται μέσα σε βραστό νερό και μετά διαμορφώνονται από το χρήστη ώστε να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εφαρμογή.

© 2024 Anastasios Rammos, All Rights Reserved.

Powered By Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London